Információk

SZKSZ / 56-os típus

Leírás

Származási hely: Szovjetunió / Kínai Népköztársaság
Kaliber: 7,62 x 39
Működési elv: Rövid gázdugattyú-hátrasiklásos, billenőzáras reteszelésű
Tárkapacitás: 10

A szovjet licensz alapján a kommunista Kínából származó, a helyileg 56-os típus névre hallgató SzKSz-t (Szamozarjadnij Karabin szisztemi Szimonova – Szimonov-rendszerű öntöltő karabély) 1943-ban tervezte a legendás orosz fegyvertervező, Szergej Gavrilovics Szimonov. A második világháború utolsó éveiben limitált frontszolgálatot is ellátó, az AK-val azonos, 7.62×39-es kaliberű lőszert tüzelő öntöltő karabélyt az oroszok mindössze 1945 és 1958 között gyártott Tulában és limitált mennyiségben Izsevszkben is.

A kor követelményeinek jobban megfelelő AK-47-es már 1949-től elkezdte kiváltani, így hazájában viszonylag rövid ideig használták, másodvonalas alakulatoknál azonban még évtizedekig, díszelgőalakulatoknál pedig egészen a mai napig használatban áll. (Hazánkban pár évvel ezelőttig is ilyennel díszelegtek a katonák annak ellenére, hogy sosem állt rendszerben más célra. Mára már “katonahagyományainkhoz jobban illő” Mannlicher puskákat használnak itthon.)

Bár az oroszoknál viszonylag hamar háttérbe szorult, a kínaiak még tetemesebb mennyiséget gyártottak le, milliószám ontva a puskákat a gyártósorokról. A mi fegyverünk is egy ilyen, katonai célra készült, 1976-ban gyártott darab, amelyet a beütői alapján a kínai belbiztonsági erők használtak.