Otthoni edzésmunkát segítő anyagok

Az otthoni edzésmunka a steel challenge szakágban kiemelt jelentőségű. A standard pályák miatt van mód standard feladatokat vagy részfeladatokat otthon, fegyverrel (lőszer nélkül, lövés leadása nélkül) vagy fegyver nélkül “száraz gyakorlássaal” edzeni. Ehhez a munkához nyújtunk most segítséget az alábbi videókkal, illetve az azokhoz fűzött magyarázatokkal.

Tokból rántás gyakorlása

Otthoni edzésmunkát segítő anyagok 01 - Tokból rántás - Budakeszi lőtér

Otthoni edzésmunkát segítő anyagok 02 – Tokból rántás – Budakeszi lőtér

Otthoni edzésmunkát segítő anyagok 03 - Tokból rántás "lassú" - Budakeszi lőtér

Otthoni edzésmunkát segítő anyagok 04 - Tokból rántás "Gyors 01" Budakeszi lőtér

Tokból rántás:

 

A helyes végrehajtás steel challenge esetében: A célra ráállunk, majd súlypont elöl, térdek enyhén rogyasztva (csak épp annyira, hogy ne nyílegyenes lábakkal álljunk), felső test egyenes, a cél felületével párhuzamos, tekintet a célon. Kezek a váll fölött (célszerű a fülvédőn “fix” pontot keresni, és kifeszíteni az ujjakat, csuklót, könyököt végpozícióig, meret az mindig ugyanaz és ugyanabból a pozícióból jobb eséllyel érkezik meg a kéz ugyanabba a pozícióba a fegyverhez).

Síp után figyeljünk arra, hogy CSAK A KEZEK mozduljanak, a felső test ne csavarodjon, a térdek ne rogyjanak – minden marad mozdulatlan – kivéve a kezeket. A két kéz egymással szinkronban dolgozzon, együtt “menjen”. A fogás összerakása a rántás után már a testet és a cél összekötő tengely vonalában kezdődik, és együtt halad a fegyver célra emelésével. A mozdulat “kiszúró” mozdulat legyen, az összerakott fogással a fegyvert “szúrjuk rá” a célra.

Miközben szúrjuk a fegyvert, az elsütő ujjunk már a billentyűn az előhúzást vegye el, és a kiszúró mozdulat csúcsán már a billentyűvel a “billenő ponton” álljon. Amikor idáig érünk, akkor stabilizáljuk az irányzékot és a rendezett irányzékon átnézve az elsütő ujjunkkal csal finom mozdulattal “billentünk” és elsül a fegyver. Szemek: Ha valaki két szemmel céloz és lő, akkor egyértelmű: szemek mindvégig nyitva, tekintet a célon.

Red dot optikánál a szem fókusza a célon, mindvégig ott is marad, ebbe emelem bele a pöttyöt. Nyílt irányzék esetén a szem fókusz kint kezd a célon, majd amikor a fegyver kiszúró fázisba kerül, el kell kezdeni visszahozni a szem fókuszát az irányzékra, akkorra kell “megtalálni” a szemmel az irányzékot, mikorra a fegyver már a kiszúró mozdulat végére ér, ha kell, akkor már a szem fókuszában lévő nyílt irányzékon kis korrekciót lehet végrehajtani, ha rendezett, akkor csak lőni kell.

Ha egy szemmel céloz a lövő, akkor a feladat indításakor két szemmel kell nézni a célt, a síp után elindított tokból rántás mozdulatsorában egészen addig érdemes két szemmel nézni (jobb térérzékelés, stabilabb kiszúró mozdulat, gyorsabb szem fókusz váltás), és akkor kell csak a gyenge szemet becsukni, mikor már a fegyver a kiszúró fázisba került. Innen egy szemes irányzék rendezés, lövés.

Alap filozófia: gyors rántás-lassú lövés. A mozdulaton tudunk időt nyerni lövőhiba kockázata nélkül, a billentyű elhúzásán (elsütés) nem. Otthoni száraz gyakorlás esetén érdemes a standard célokon gyakorolni a tokból rántást és első lövést. Az öt standard első lövés gyakorlata (élesben) a következő blokkban található.

Ha van saját fegyverünk, akkor az első lövéseket puffer patronnal, csőre töltéssel, valós elsütéssel gyakoroljuk. Intenzív otthoni gyakorlás után (napi 500+ mozdulat) hetente érdemes lőtéri kontrollra menni, nehogy rossz mozgássor égjen be. Ha csak rész feladatokat gyakorlunk, vagy nem ilyen intenzitással (pl. csak a kezek lecsapása a fültől az öv vonaláig, vagy napi 100-200 tokból rántó mozdulatsor) akkor ritkábban is elég kontrollt lőni.

Első lövések gyakorlása

Hamarosan…

Komplett versenypályák meglövése

Teljes pályák meglövése

 

Ebben a blokkban két standard EB pályának a meglövését mutatom be. A videók mellett minden pályához hozzáfűzöm azt is, ahogyan ezt belülről láttam, ahogyan felépítettem a taktikámat és ahogyan azt menet közben az egyes meglőtt stringek és idők függvényében módosítottam/módosítanom kellett. Úgy gondolom, hogy ezek a kommentek segíthetik más szemmel nézni a steel challenge szakágat, illetve segíthetnek másoknak is a saját versenyzői stratégia és taktika kialakításában. Azért ezt a két pályát választottam bemutatóképp, mert a 6 db EB standard pályából ezt a kettőt nem edzettük még a közös edzéseinken, és ez a kettő a tapasztalatok szerint a legnehezebb. Így picit a további munkánkat ez már előre is vetíti:)

A 5 to go pálya – “belülről”

A 5 to go pálya – “belülről”

 

A pályát 5X lőjük meg (5 stringet lövünk rá). Az alap tétel: Stabil végrehajtással kezdünk, aztán próbálunk gyorsulni. Ez esetben a stabil kezdés megvolt (a megállító célon szerencsés találattal, “lefeleztem” a lőszert, de megvolt a találat). A második stringben azonban hibáztam, egy cél kimaradt, így az a 2,71-es időből + 3 büntető másodperccel már 5,71 lett. Innentől a cél az volt, hogy ezt a rontott stringet mindenképpen kiejtsem, tehát innentől még 3 hibátlan stringet kellett lőnöm. A harmadik string stabil lett, 2,75-ös idővel, a negyedik szintén, 2,79-es idővel.

Az ötödik előtt úgy gondoltam, hogy elég stabilan lövök, így mégis kockáztatok: az utolsó, stabil helyett megpróbálok egy gyorsat lőni. Ha minden találatom meglett volna elsőre, akkor be is jött volna a taktika, mert a nehezét megcsináltam hibátlanul, a 4 db 25-ös korongon a találat megvolt, az 5. lövésem 2,66 másodpercnél állt, de a megállítót nem találtam el, így arra rá kellett javítanom.

A rájavítás –közeli, nagy célon és meg nem bontott fogással- gyors volt, de így is 0,63 másodperc lett. Az alap igazság itt is megmutatkozott: a lassabb, de pontosabb – mindig gyorsabb Az egész pályát tekintve még egy dolog megfigyelhető: a steel challenge-ben az egyenletességre kell törekedni. Ha az időeredményeket nézzük, akkor 2,73-2,71(hibával)-2,75-2,79-2,66(javítással: 3,29) 0,13 másodpercen belül szóródik, szinte századra azonos időket lövök. Az ilyen egyenletes teljesítmény valós tudást mutat.

Az Outer Limits pálya – “belülről”

Az Outer Limits pálya – “belülről”

 

Ez a pálya két dolog miatt különbözik a többitől. Egyrészt erre a pályára csajk 4 stringet lövünk, ebből egy esik ki és a maradék hármat adjuk össze és kapjuk meg a pályaidőt, másrészt ez a pálya az egyetlen, ahol végrehajtás közben át kell mozogni egyik tüzelési pozícióból a másik pozícióba. Az átmozgás miatti fogásbontás illetve a távoli célok miatt ez a pálya nehéz és szélsőséges tud lenni: a tapasztalatok szerint ezen lehet egy-egy versenyen nagyot nyerni vagy nagyot bukni. Ezért gyakorlása kiemelt fontosságú. A meglövés logikája ugyanaz mint minden további pályánál: első string stabilra, másodiktól gyorsulunk, aztán az eredmény függvényében lőjük a további két stringet. Az első stabil lett: 4,75-ös idővel.

A második szintén stabil lett, és sikerült gyorsulni, 4,51-es időt lőttem. Ez váratlanul jól sikerült, nyilvánvaló volt, hogy ez már közel van a pillanatnyi tudásom maximumához, így a harmadik stringnél  már irreális lett volna gyorsulni, inkább ezt az időt próbáltam meg stabilizálni. Az óra az 5. lövésemnél 4,61-nél állt, így ha meglett volna a záró találat, ez a taktika szépen működött is volna, de mivel hibáztam, javítanom kellett. Reflexből dupláztam rá a megállító célra de ez hiba volt (nem is lett meg a találat), mert 16 méteren lévő 30-as korongra duplából kicsi az esély a találatra, azt meg kell célozni.

Így végül 5,56-ig elszaladt az óra. De így is volt már 3 olyan stringem, amelyből kettő várakozáson felül sikerült, a három együtt is 15 másodperc alatti ( ez volt a magammal szemben megfogalmazott elvárás a pálya meglövése előtt) lett. Ezért úgy taktikáztam, hogy ha a negyedik string nem sikerül, akkor is megvan egy elvártnál jobb pályaidőm, ezért itt és most van lehetőség kockáztatni. Meg is tettem: az 5.lövésemnél 4,66-nál állt az óra, tehát egy remek, gyors stringet lőttem  volna, ha a megállítón megvan a találatom.

Mivel nem volt, így rögtön tudtam, hogy javítani kell, de a javítással ebből már “nagy idő” nem lesz, ezért prbáltam meg a gyors duplával rájavítani – próba-szerencse alapon. Nem jött be, a negyedik lövéssel találtam el, az idő 6,02 lett – de ez már kockázat mentes volt, mert úgyis ez lett a legrosszabb idő, ez esett ki. A pályaidő az első 3 string összeadott ideje lett: 14.82. Ez pedig mosolyra adott okot